FÖRBUNDSDOMARE
Annons
Annons
Vid centrala arrangemang såsom landskamper, SM- och GP-tävlingar gäller krav på att grenledarna, i varierande antal, måste vara Förbundsdomare.
Utbildningsarrangör
Svensk Friidrott
Om utbildningen
Förbundsdomarutbildningen, som är den högsta nationella domarutbildningen, handlar om domarens roll, ansvar och förhållningssätt med särskild inriktning på grenledarens roll. Kursen omfattar en hel helg - lördag och söndag inklusive lördag kväll - och arrangeras årligen, normalt i november månad.
Det är inte en regelkurs utan fokus ligger framförallt på "det som inte står i regelboken" och ambitionen är att deltagarna ska uppleva kursen som en extra stimulans utöver regelparagraferna.
Syftet är att en förbundsdomare inte bara skall behärska reglerna utan också skall kunna se till helheten i tävlingen. Några av huvudrubrikerna ur kursprogrammet understryker detta:
- Friidrottens oskrivna regler
- Domarens roll och agerande inför publik
- Antal och placering av funktionärer
- Tekniska hjälpmedel i friidrott
- Grenledarens roll vid olika typer av tävlingar
Självklart är dock regelboken den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Därför genomförs under kurshelgen ett skriftligt regelkunskapsprov som består av två delar, en del där man får använda regelboken och en större del utan den.
Man kan välja att skriva antingen ett "allmänt" prov med frågor från alla friidrottens grenar eller ett prov där de grenspecifika frågorna kommer från en av grengrupperna löpning, hopp och kast. För att bli legitimerad förbundsdomare måste man bli godkänd på det skriftliga provet.
Behörighetskrav
Kursen är till för rutinerade domare med gedigna kunskaper om friidrottens tävlingsregler. Du ska ha goda regelkunskaper och erfarenhet av att vara domare/grenledare på nationella tävlingar.
Förberedelser och examination
Regelboken är den fasta grund som varje domare måste stå på för att kunna utföra sin uppgift. Du förutsätts kunna reglerna när du kommer till kursen och ett skriftligt regelprov kommer att genomföras under lördagen.
Provet består av två delar, en del där du får använda regelboken och en större del utan den. De delar i regelboken som du måste läsa på för att klara provet är kapitel D, kapitel E-O del 1-5, kapitel Q del 1-5 samt kapitel R del 1-2.
Du kommer att välja att skriva antingen det allmänna provet - där frågorna berör samtliga grengrupper – eller ett grengruppsprov, där de specifika grenregelfrågorna är hämtade från endast en av de tre grengrupperna löpning, hopp eller kast.
För att bli legitimerad förbundsdomare måste du få godkänt på det skriftliga provet, och vill du i framtiden vara aktuell för att bli WAR, World Athletics Referee, behöver du vara godkänd som allmän förbundsdomare.
Kursmaterial
2022 års upplaga av "Tävlingsregler för friidrott". Ta med boken till kursen (finns som pdf att ladda ner här eller att köpa från SISU Förlag).
Till kursmaterialet hör också de regeluppdateringar som skett sedan senaste tryckta versionen av regelboken kom ut:
- https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/regler-bestammelser/regler/regeluppdateringar-2023/
- https://www.friidrott.se/tavling-landslag/tavling/regler-bestammelser/regler/regeluppdateringar-2024/
Fortbildning
Eftersom friidrottens regler och tävlingsformer hela tiden utvecklas är det viktigt att som "utexaminerad" förbundsdomare inte slå sig till ro utan att själv utvecklas. Det handlar både om att hålla sina faktakunskaper om regler och tävlingsbestämmelser à jour och om att lära sig av egna och andras erfarenheter.
Frekvens och nästa kurstillfälle:
Ges årligen.
Nästa tillfälle är 9-10 november 2024 (inklusive lördag kväll) i Stockholm. Start kl 09.30 på lördag, kaffe tillgängligt från kl 09.00. Kursen avslutas på söndag kl 15.30. Planera resan så att du kan vara med på hela kursen.
Anmälan
Anmäl dig senast 7 oktober till 2024 års tillfälle här.
Kallelse
Kallelse, program, deltagarförteckning skickas till deltagarna efter anmälningstidens slut.
Avgift
3350 kr.
Kost, logi och resa
Boende i dubbelrum på Motell L i Hammarby Sjöstad, Stockholm, ingår. Enkelrum mot en extra avgift på 425kr. I priset ingår också fika och lunch båda dagarna samt middag lördag kväll.
Kursansvariga
Kursansvarig: Daniel Bergin
Kursledare: Jonas Essman, Göran Kero, Anna Palmerius, Mats Svensson, Claes Jurstrand, Marika Diurson, Andreas Thornell, Lars Danielsson, Lennart Julin, Anna Forsberg och Pär Holm.
Antal deltagare
Kursen genomförs för högst 30 deltagare. Vid fler anmälda kommer föreningar som ska arrangera SM-tävlingar och internationella tävlingar under 2025 och 2026 att prioriteras.
Avbokningsregler
Efter kallelse är anmälan bindande. Kallelse skickas ut efter sista dag för anmälan.