Annons
"Tror distrikten kan göra skillnad genom att tillsammans bygga rörelseglädje"
13 APRIL 2022 | 15:00
FOTO: PRIVAT
Vid årsskiftet blev 23 distrikt 9 och vi har bett skribenten Sara Ulrika Holmgren skildra processen ur olika vinklar. Här har hon intervjuat Linda Wemmert, föreningsordförande i Bara Friidrottsklubb.
Annons
Tjugo kilometer öster om Malmö Stadion, omringat av Torups Bokskog i sydöst, ligger samhället Bara med sina 4714 invånare. 200 av dem, är aktiva i föreningen Bara Friidrott. 2016 bildade Linda Wemmert klubben med ambition att erbjuda livslångt idrottande, rörelseglädje och en lokal gemenskap dit barnen kunde cykla eller gå, istället för att föräldrarna ska åka skytteltrafik till Malmö, Lund och tillbaka.
- Risken är ju då att barnen inte skjutsas iväg alls. Dessutom ringar vi in Staffanstorp, som inte haft friidrott under lång tid och som Skånska Friidrottsförbundet försökt få med länge, säger Linda.
Samtidigt som 31 december blev 1 januari, blev 23 distrikt 9 stycken. Förhoppningen är att föreningarna, stora som små, ska komma varandra allt närmare för att ge kraft att verka lokalt.
- Det hade varit optimalt, men rent krasst fungerar inte den dialogen, säger Linda och berättar om när de välkomnades att gå en utbildning på Bosön med en vänligt hint att “ni borde gå en utbildning i Skåne istället”.
- Problemet är att det inte finns några utbildningar här, säger Linda.
"Skulle man någon gång göra gemensamma träningar ner på 9-10 års ålder där barnen får träffa varandra, så kommer de känna att det är inte så läskigt att åka och tävla"
Det Bara Friidrott efterfrågar är bra samverkan mellan föreningarna i distriktet.
- Det skulle kunna innebära bättre, och fler möjligheter för tränare att träffas och knyta kontakter, men också för barnen. Vi upplever att det är först när det är dags för Distriktsmästerskapen (DM) för 14-15-åringar som man börjar ha gemensamma aktiviteter och träningar. Vår oro är att vi tappar för många innan dess för att man inte har den här relationen, säger Linda.
Men vilken situation är det då som kan uppstå, som gör att friidrotten tappar barnen?
-Det är inte speciellt nervöst att vara en kille eller tjej på 8 år som ska åka på en fotbollscup, för du åker med ditt lag och alla ska vara på samma plats vid exakt samma tid. Men när jag åker med mina aktiva som är i olika ålders- och könsgrupper på en friidrottstävling, då kan inte jag som ledare vara med alla, eftersom de ska vara på fyra olika ställen på arenan, på samma tid. Och så kanske de stora klubbarna kommer tio personer. Och så finns det en person ifrån Bara Friidrott i respektive grupp, som inte känner dem, och de är inte ett dugg intresserade av vår medlem, oftast, självklart beroende på hur framåt man är själv. Men då är det inte så att man alltid tycker att det här är det roligaste jag gjort i mitt liv, säger Linda.
- Vi vill ju att de ska testa på att tävla, men skulle man någon gång göra gemensamma träningar ner på 9-10 års ålder där barnen får träffa varandra, så kommer de känna att det är inte så läskigt att åka och tävla. Vi kanske till och med blir kompisar, är med i Snapchat tillsammans och kan ha kontakt innan tävlingen? säger Linda.
"Nu är det en tävling i Hässleholm, ska du dit?"
"Ja, jag ska dit"
"Ja!, men då ses vi där!"
- Och då kanske de stannar kvar och tränar friidrott tills det blir dags för DM när man är 14-15 år, säger Linda.
Klubbens yngsta medlemmar är tre år, och har möjlighet att följa efter och lära av aktiva “hela vägen upp” i åldrarna, som Linda beskriver det. Bara Friidrott har anammat Svensk Friidrotts centrala koncept som Run All Around och Nestléspelen, som i linje med Strategi 2025 vill göra friidrotten mer tillgänglig som träningsform, för nya och befintliga målgrupper.
- Vi har inget emot tävling i sig, men vi vill att grunden ska vara rörelseglädje. Vi har alltid känt oss som en friidrottsförening, men vi har aldrig känt oss som en del av Skånsk Friidrott. Samtidigt vill friidrotten att fler ska kunna tävla eftersom vi vill kunna bygga på eliten så småningom, och då tror vi, och hoppas, att distrikten verkligen kan göra skillnad genom att tillsammans bygga rörelseglädje på väg mot eliten, avslutar Linda.
FAKTA BARA FRIIDROTT
Bara Friidrottsklubb är en ny och nytänkande klubb. Den bildades och drog i gång sin verksamhet under sommaren 2016 och är ansluten till Svenska Friidrottsförbundet. Linda Wemmert, som är initiativtagaren till Bara Friidrottsklubb, såg ett behov av en modern förening som istället för att ha tävling som mål ser träningsglädjen som den största framgångsfaktorn och den viktiga grundpelaren i all idrottsverksamhet. (barafriidrott.com)
FAKTA LINDA WEMMERT
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Under hösten har ett antal tjänster utlysts av Svenska Friidrottsförbundet och nu har fyra halvtidsjobb blivit tillsatta. Här presenterar vi tre nya och en välbekant medarbetare inom Svensk Friidrott.
LÄS MERSveriges bästa aktiva i de tunga kastgrenarna samlades tillsammans med sina tränare i helgen vid Prestationscentrum kast i Växjö för en utvecklingsträff. "Många aktiva har gått framåt i höst, det ska bli spännande att följa utvecklingen framåt", säge…
LÄS MER