Annons

Svensk Friidrott sonderar terrängen – ”Busenkelt att genomföra”

Terrang HÖSTMYS I SKOGEN. Svensk Friidrott besöker Upsala IF:s terrängserie.

Terrängsäsongen är äntligen här, vilket för många innebär krispig höstluft och kuperade elljusspår. Svensk Friidrott lyfter i en serie artiklar terränglöpningen och summerar sedan säsongen i samband med Terräng-SM och Nordiska Mästerskapen.

Annons

Att arrangera ett terränglopp behöver inte vara särskilt tidskrävande eller krångligt. Vi gästar denna vecka Upsala IF som visar hur de genomför sin terrängserie i Sunnersta fyra måndagar i rad.

När vi anländer till elljusspåret i Sunnersta har det ännu inte dykt upp så mycket folk, men på tävlingsledarna är det full fart. Ett bord med en laptop ställs upp, tidtagarur tas fram, några snitslar sätts upp runt slingan som barn, ungdomar och vuxna ska springa och till sist sprayas en start- och mållinje upp.

Ju närmare start vi kommer, desto fler deltagare dyker upp. Det är inte bara aktiva inom Upsala IF som är på plats, utan även föräldrar och syskon till aktiva och en och annan som bara vill haka på. Några är med i en förening, andra inte, men alla är lika välkomna att vara med.

Mikael Axelsson, en av fyra tävlingsledare, berättar kort om varför föreningen tycker att det är så viktigt att arrangera terränglopp:

"Engagerar ofta hela familjen"

Annons

- Vi gillar mindre, opretentiösa tävlingar, som alla kan vara med på. Det är ute i naturen och lagom långt, vilket många tycker är kul. Loppen engagerar ofta hela familjen; någon springer medan någon annan står och hejar på. Det är helt enkelt bra arrangemang för att få folk att testa på tävling på ett enkelt och lekfullt sätt.

Upsala IF har under 20 års tid arrangerat terrängserien ute i Sunnersta vilken lockar 50–60 aktiva per tillfälle. Och aktiva från flera olika träningsgrupper kommer dit, dels för att tävla, dels för att träna på att tävla. Mikael fortsätter:

- Nu har vi gjort det här några gånger och då är det enklare. Men om man är 3–4 personer så krävs det nästan ingenting. Fyra personer avsätter tre timmar en kväll, vilket inte är särskilt betungande. Och det finns alltid några föräldrar med som ställer upp om man behöver lite funktionärshjälp.

Mikael är även tränare i en av träningsgrupperna som har bytt ut sitt träningspass mot terrängloppet. Alla dyker såklart inte upp på loppet, men en majoritet i träningsgruppen gillar upplägget och ser det som bra träning.

Kan öka gemenskapen i föreningen

Annons

- De älskar det! Är det större arrangemang kommer alltid nervositeten in, och då blir det lite för mycket prestationstänk. Hit kommer man, blir uppropad, får en nummerlapp och drar iväg. Det passar nog väldigt många.

För Mikael är det självklart att fler föreningar borde skapa enkla tävlingar som alla träningsgrupper inom föreningen kan delta på. Det är även ett sätt att arbeta över träningsgrupperna, något som kan öka gemenskapen och glädjen inom föreningen.

- Det är verkligen busenkelt att genomföra. Vi kommer hit med en sprayflaska, skriver start och mål på marken. Vi snitslar en bana. Tar fram en laptop och ett tidtagarur. Marknadsför via mejl till alla i klubben, lokala mataffären, andra lokala klubbar och idrotter samt lägger ut på sociala medier. Ofta sprids informationen just i familjen och via vänner.

Är din förening intresserad av att starta en terrängserie i all enkelhet? Är ni lite osäkra på hur ni ska komma igång? Då är ni varmt välkomna att kontakta Upsala IF:s Mikael Axelsson –  axelssonmikael@hotmail.com – så hjälper han gärna till med ”kom-igång-tips”.

/Jenny Sundqvist & Daniel Cortobius

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Till alla långloppsarrangörer

För 2022 gäller nya rutiner för rapportering av långloppsresultat utanför arena men det är inga stora förändringar, om än viktiga.

LÄS MER