Annons

Svensk Friidrott har sjösatt en ny antidopingplan

Antidoping

Det finns, sedan ett par månader tillbaka, en ny antidopingplan som gäller Svensk Friidrott. Den ger bland annat större möjligheter till utbildning och strävar efter att nå fler inom organisationen. ”Planen gäller för hela verksamheten”, säger generalsekreterare Stefan Olsson. 

Annons

Den 13 december klubbade förbundsstyrelsen igenom Svensk Friidrotts nya antidopingplan, som även är godkänd av Svensk Friidrott medicinska kommitté samt av Antidoping Sverige. Planen är en sammanslagning av den tidigare antidopingpolicyn och antidopingprogrammet.

Planen innehåller en konkret åtgärdsplan med aktiviteter för att uppnå målen som är uppsatta när det gäller antidoping och hela organisationen är inkluderad, inte bara delar av den, som tidigare varit fallet. Bland annat ställs krav på att fler personer i organisationen genomgår utbildning inom antidoping, inte bara idrottsutövare. Idrottsutövare som vistelserapporterar och deras stödpersoner kommer också erbjudas fler möjligheter till utbildning. 

– Antidopingarbetet är en viktig och central del i Svensk Friidrott och det känns bra att vi nu har uppdaterat vår Antidopingplan. Vill också betona att planen gäller för hela verksamheten och inte bara för elit- och landslagsverksamheten utan den berör och angår verkligen alla, betonar generalsekreterare Stefan Olsson. 

En nyhet i planen är att de föreningar som tagit SM-poäng föregående år ska ha genomgått ”Vaccinera klubben mot doping” och detta gäller, som tidigare, även föreningar som arrangerar SM-tävlingar. 

I planen finns även beskrivet vad förbundet förväntar sig av sina medlemmar och du hittar den fullständiga planen här

Annons

Varför har man då arbetat fram denna nya Antidopingplan? 

Svensk Friidrott vill uppnå följande: 

  • En spridd antidopingattityd och värdegrund som stödjer antidopingarbetet. 
  • En förankrad och hög baskunskap om dopingreglerna bland våra idrottsutövare, ledare och anställda på Svensk Friidrott. 
  • Att idrottsutövares första kontakt med antidoping sker i form av utbildning.
  • Inga dopingfall på grund av okunskap (mediciner, kosttillskott, droger). 
  • Ett aktivt antidopingarbete ute i medlemsföreningarna. 
  • Rapportera misstänkta dopingförseelser, bland annat via dopingtips.se.

 Vid frågor som rör Antidopingplanen, kontakta Anna Jonsson.  

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Fåm2025
Inkomna motioner inför årsmötet 2025

Den 15 januari gick nominerings- och motionstiden till förbundsårsmötet ut och nu finns alla motioner och nomineringar som har kommit in i tid att läsa på sajten.

LÄS MER