Annons
Samarbete gjorde parafriidrott möjlig i Karlstad
28 NOVEMBER 2024 | 13:33
Uppstart av ny verksamhet är alltid utmanande. IF Göta har gjort resan och stött på utmaningar såväl som framgångar när de utvecklat sin paraverksamhet. Tillsammans med andra aktörer söker de ständigt efter lösningar på hindren de stöter på längs vägen. När det kommer till parafriidrott kan ett sådant hinder vara material.
Annons
Under en tid har IF Göta utvecklat sin verksamhet för att möjliggöra friidrott för personer med funktionsnedsättning. Som ett led i detta har de jobbat mycket med marknadsföring men också utveckling av själva aktiviteterna; så som träningar och tävlingar. Allt från bildstöd, föräldraengagemang och ledarstöd, till förutsättningar i hallen och inkluderingen i hela föreningen har jobbats med.
Den så kallade paragruppen har vuxit lavinartat det senaste året. I gruppen finns uteslutande personer med intellektuell funktionsnedsättning, som inom Svensk Friidrott är den vanligaste gruppen när det kommer till parafriidrott.
Så när frågor om rullstolar och framerunners har nått föreningen har svaren varit få och utmaningen såklart stor. Det var svårt att få tag i rätt utrustning för att öppna upp för verksamhet med rullstolar och framerunners. Antingen var materialet för dyrt eller logistiskt för svårt att få till Karlstad.
Men så en dag, efter att Svensk Friidrott varit i kontakt med Fritidsbanken, och så klart IF Göta, öppnades en möjlighet.
– Fritidsbanken har nära samverkan och löpande dialog om olika typer av parasportutrustning med flera specialidrottsförbund. När Svensk Friidrott berättade om behovet av rullstolar till IF Göta undersökte vi om Svenska Triathlonförbundet kunde låna ut två av sina rullstolar till Fritidsbanken Karlstad. En av rullstolarna behövde service för att kunna användas. Det hjälpte regionens hjälpmedelscentral till med, berättar Erika Olkerud, projektledare på Fritidsbanken Sverige.
Tack vare goda relationer och bra dialog mellan alla parter fanns till slut en lösning där ett par rullstolar kunde levereras till Fritidsbanken Karlstad för IF Göta att låna.
– Vi ser ju, och har genomgående under projektet Pararesan sett, att material är en av de stora faktorerna när det kommer till parafriidrott, säger Anna Båtelson Höjer Projektledare Parafriidrott på Svenska Friidrottsförbundet.
"Denna fantastiska känsla"
Sedan rullstolarna nått föreningen har de hunnits testas en del. Något som IF Götas projektledare för parafriidrott, Therez Blomberg såklart är glad över men också ser utmaningar i:
– Det är ju superkul detta, men varken vi som förening eller deltagaren i detta fall har ju särskilt mycket erfarenhet kring just detta så det blir ju en resa för oss alla på så sätt. De krävs mycket träning för att ”förstå sig på” rullstolen och få in den rätta känslan, men såklart känns det jättekul att vi får hjälpa till att bidra med rörelse för så många som möjligt, säger hon.
Marita Peterson Rantanen, som lever med dövblindhet, sa så här efter att ha välkomnats in i friidrotten:
– Jag kom i kontakt med IF Göta, där välkomnade Therez mig och öppnade dörren till en ny värld. Denna fantastiska känsla. Det är terapi att få susa fram på banan. Benen har bytts ut mot rulle. Det handlar mycket om att våga anta utmaningen och jag är innerligt tacksam för att IF Göta gör detta möjligt, tack.
Svensk Friidrotts projekt Pararesan avslutas vid årets slut men förbundet ser fram emot att fortsätta arbetet med inkluderingen framåt.
– Vi har ju nått fina resultat i och med projektet och vi hoppas på fortsatta ringar på vattnet i och med det. Men sen ser vi ju att vi behöver positionera oss på ett sätt så våra föreningar runtom i landet har förutsättningar att bedriva friidrott för så många som möjligt på ett så bra sätt som möjligt. Så vi behöver ge rätt förutsättningar och se till att vi inte tvingar fram något eller startar igång saker som inte är hållbara, säger Marcus Kax Fromholz, projektledare för föreningsutveckling på Svenska Friidrottsförbundet.
Avslutningsvis, vilka ser Svensk Friidrott är de största utmaningarna framåt?
– Material och ledarstöd är ju de två saker vi sett är de två mest efterfrågade. Sen är det ju olika från förening till förening och på vilken nivå man ser sig starta upp paraverksamhet. Men sett till dessa två behov har vi i och med projektet kunnat skapa förutsättningar så våra föreningar har tillgång till både material och ledarstöd från oss på förbundet, det känns som en jättebra grund att fortsätta från, säger Anna Båtelsson Höjer.
Marcus Kax Fromholz
Projektledare för föreningsutveckling
072-453 96 58 marcus.kax.fromholz@friidrott.seAnnons
Annons
Relaterade nyheter
Ända sen de var små har de friidrottat. För några år sedan gick de en utbildning genom Svensk Friidrott och nu vill de med hjälp av friidrotten hjälpa de som inte alltid har en plats att gå till.
LÄS MERDen 1-3 november arrangerades den första utvecklingsträffen på parafriidrottens nya prestationscentrum i Uppsala. 35 aktiva samlades i Uppsala och i gänget fanns en blandning från högsta elit ner till nybörjare.
LÄS MER