Annons

Pararesans studiebesök hos IF Göta: ”Friidrott är en idrott för alla”

Para1 En av IF Götas paragrupper.

FI Göta i Karlstad har fått bra snurr på sin paraverksamhet, både i träning och tävling. Därför åkte pararesan till Karlstad för att se hur de jobbar. "Sök upp verksamheter där er målgrupp finns, vänta inte på att de ska komma till er", säger Therez Blomberg, projektledare på IF Göta.

Annons

Den 27–28 januari arrangerades Götas Ungdomsspel, en tävlingshelg fylld med många fina prestationer och härlig inramning. Och just denna upplaga av ungdomsspelen var något extra, denna gång fanns även paragrenar med på programmet. Något som Therez Blomberg, Projektledare Parafriidrott hos IF Göta, tar stor stolthet i och ser fram emot ska ge ringar på vattnet:

– Jag satt med tårfyllda ögon av stolthet. Tänk när vi startade med prova-på-tillfällen och den utveckling som har skett på så kort tid, wow! Jag hoppas att fler tävlingsarrangörer tar till sig av detta och att paragrenar blir en naturlig del av många fler tävlingar framöver.

Svensk Friidrott har sedan januari 2022 tagit över parafriidrotten från Parasport Sverige. Vilket innebär att Svensk Friidrott ansvarar för den totala utvecklingen av friidrott för personer med funktionsnedsättning, till stor del innebär det att försöka bli fler aktiva och stötta fler föreningar till att kunna erbjuda paraverksamhet i någon utsträckning, men även att utveckla en tävlingssektion som uppmuntrar till framtidstro, utvecklar elit, samt inspirerar fler att börja med parafriidrott.

– Vi vill ju visa att friidrott på riktigt är en idrott för alla, säger Anna Båtelson Höjer, Projektledare Parafriidrott på Svenska Friidrottsförbundet.

Succén ledde till studiebesök

Annons

IF Götas succé har inte gått obemärkt förbi, vilket såklart innebar att Pararesan ville besöka en av deras träningar. Så i söndags, 26:e maj, var Pararesan på plats i Eva Lisa Holtz Arena. Under den första timmen tränade barn- och ungdomsgruppen, som för dagen bestod av fem ledare samt tolv aktiva och deras föräldrar.

– Ett krav är att de aktivas föräldrar också är med och ombytta, det ger oss en trygg och lugn träning för alla, säger Therez.

Idag har IF Göta totalt 27 aktiva i sin paraverksamhet. En verksamhet som vuxit så pass mycket att de behövt dela upp den i två grupper, en för de yngre och en för vuxna. En aktiv på plats denna eftermiddag åker till och med hela vägen från Karlskoga för att vara med. På frågan om sitt goda rykte hur de blivit så många aktiva sa Therez följande:

– Vi har såklart informerat på många olika platser som sjukhus, skolor, boenden med mera. Sen har vi även samarbetat med andra föreningar som har paraverksamhet, för att köra träningar tillsammans med dem i hopp om att få fler till oss. Oavsett vad så hjälps vi ju åt föreningar emellan att få personer med funktionsnedsättning i rörelse.

Eva Lisa Holtz Arena är för dagen ganska tom, solen strålar utomhus och det är oerhört varmt. Men träningen flyter på bra. Kast- och löpgrenar står på dagens program. Före träningen har gruppen en samling där de går igenom hela dagens träning med hjälp av bildstöd, till och med vattenpauserna har sin plats på schemat.

Annons

– Innan varje träning ser vi också till att alla aktiva får träningsplaneringen till sig. Då ökar vi chansen att det blir en bra träning, säger Therez.

Therez främsta tips till föreningar som i någon mån och på något sätt vill erbjuda paraverksamhet i sin förening är följande:

– Erbjud paraklasser på era tävlingar och informera om det på ett tydligt sätt i inbjudan, sök upp verksamheter där er målgrupp finns, vänta inte på att de ska komma till er. Och till sist ha tålamod, vi var inte alls så här många när vi började vår resa.

Efter barn- och ungdomsgruppen avslutat sitt pass tog vi oss en pratstund med Filip Larsson. Filip är ledare för den yngre gruppen och själv aktiv i vuxengruppen. Med brons på SM i I-20 klassen i kula är Filip en stor förebild för många, inte minst i IF Göta. Filip har varit aktiv i lite mer än tio år och menar att friidrotten betyder oerhört mycket för honom.

– Det är en jättebra plats där man får utveckla sig själv. Man får röra på sig. Det är så kul att så många vill vara med här i Göta, säger Filip.

Annons

Att parafriidrotten numera är inkluderat i friidrottsförbundet har Filip också en åsikt om

– Det är jättebra att alla samlas, att vi är tillsammans. I början var jag ju helt själv i föreningen. Men nu känner man att det är på riktigt när vi är så många i föreningen men också att alla är tillsammans i friidrotten.

Filip är aktiv i många grenar och menar trots sitt SM-brons i kula att hans favoritgrenar är 60, 100, samt 200 meter.

***

Vill ni som förening inspireras av IF Götas resa kan ni kontakta Svensk Friidrotts projektledare för föreningsutveckling, Marcus Kax Fromholz, på marcus.kax.fromholz@friidrott.se.

Läs mer om Pararesan och Svensk Friidrotts utveckling av parafriidrotten på friidrott.se.

Marcus Kax Fromholz

Marcus Kax Fromholz

Projektledare för föreningsutveckling

072-453 96 58 marcus.kax.fromholz@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Para Diverse 2276
Rekordmånad för Pararesan

Parafriidrotten hamnar i spotlightaljuset när Pararesan reser vidare genom landet. Under maj aktiverades inte mindre än 930 barn, ungdomar och vuxna vilket är rekord för satsningen. ”Vi börjar se effekt av vårt arbete”, säger Marcus  Kax Fromholz.

LÄS MER