Annons
Pararesan fortsätter slå rekord och skapa historia: ”En så sjukt häftig månad”
05 JULI 2024 | 09:08
FOTO: DECA TEXT&BILD
Efter rekordmånaden maj följde Svensk Friidrotts projekt Pararesan upp juni månad med ännu fler rekord och skapande av historia. Ett internationellt mästerskap, första USM på 25 år, barn- och ungdomsläger, prova-på-tillfälle samt nätverkande under Almedalsveckan och mycket mer genomfördes samt sattes igång inför sommaren och hösten.
Annons
Internationellt mästerskap på hemmaplan
Den 13-15 juni anordnades Virtus EM, ett internationellt mästerskap för personer med intellektuell funktionsnedsättning, i Uppsala. Deltagare från 15 länder och en rekordstor svensk trupp fanns på plats och rekord slogs i vad som känns som parti och minut. Svenska rekord, mästerskapsrekord, och till och med världsrekord slogs under tävlingarna.
– Det var en fantastisk vecka på många sätt, så många synergier med alla som var med och gjorde det möjligt men också att det blev så många fina prestationer sen, otroligt, säger Marcus Kax Fromholz, projektledare på Svensk Friidrott.
Historiskt USM
I samband med Virtus-EM anordnade Svensk Friidrott ett USM i parafriidrott, även det i Uppsala. Det första någonsin i förbundets egen regi i och med att parafriidrotten tidigare ingick i Parasport Sverige. Detta USM var också det första i parafriidrott sen 1999. Historiskt på många sätt alltså. Även detta arrangemang blev väldigt lyckat och framtiden ser ljus ut för såväl parafriidrotten som för Svensk Friidrotts inkluderingsarbete.
– Vi riktar såklart ett stort tack till alla som gjorde detta möjligt, vi hoppas och tror att detta kan bli en språngbräda för alla parafriidrottare men också att det kan öppna upp för fler att vilja komma till friidrotten. Att vi gjorde detta samtidigt som Virtus-EM och barn- och ungdomslägret gjorde att det blev en superhäftig inramning”, fortsätter Marcus.
Barn- och ungdomsläger
Ja, för inte nog med ett internationellt mästerskap och ett USM, Svensk Friidrott anordnade också ett barn- och ungdomsläger i parafriidrott för att ytterligare bygga på den trappa av representation i åldrar som fanns på plats i Uppsala under denna junivecka. Inne på IFU Arena fick en grupp barn och ungdomar under ledning av fyra ledare från Upsala IF testa friidrott, vissa för första gången. Utöver att själva testa friidrott fick deltagarna på lägret möjlighet att titta på Virtus-EM och USM. Några av lägerdeltagarna deltog även på USM.
– Några av deltagarna var ju klassificerade så de kunde delta i det officiella programmet men några fick chansen att testa den väldigt nya öppna klassen, säger Anna Båtelson Höjer, projektledare parafriidrott på Svensk Friidrott.
Anna fortsätter:
– Vi hoppas och tror att den öppna klassen ska göra det enklare att komma in i friidrotten och framförallt kunna testa tävlandet innan man bestämmer sig för att klassificeras, och mycket riktigt fick vi svar på tal när en av deltagarna från den öppna klassen valde att påbörja sin klassificering bara dagar efter USM, det känns såklart jättekul.
På plats under Almedalsveckan
För första gången var Svensk Friidrott på plats för att anordna ett eget event under Almedalsveckan. Eventet innebar ett prova-på-tillfälle där såväl personer med som utan funktionsnedsättning fick delta. I samband med aktiviteterna som bedrevs av ledare från Svaide Roma SOK pågick moderatorledda samtal med Carolina Klüft, Socialminister Jakob Forssmed, Svensk Friidrotts ordförande Johan Storåkers, Riksidrottsförbundets ordförande Anna Iwarsson med flera.
– Vi fick till oss att kombinationen av aktivitet och denna typ av idrottspolitiska samtal var något unikt och väldigt uppskattat så vi är såklart jättenöjda med upplägget men framförallt att det var så många barn och unga på plats som kom och testade friidrott, säger Marcus Kax Fromholz.
Sommaren och hösten
Under sommaren och till hösten väntar ytterligare bra saker där det dels ska göras utvärderingar av Pararesan hittills, Göteborgs Friidrottsförbund lanserar sin Parakommitté, NM genomförs i Bollnäs, fler prova-på-tillfällen för personer med funktionsnedsättning kommer genomföras. Bland annat på Täby Fritidsmässa men också hos Ljungby Friidrott som redan smugit igång litegrann. En av ledarna, Elice Gunnarsson, säger så här efter första tillfället:
– Vi alla tre [ledare] sa att wow vad mycket glädje detta gav och vilken energi man har nu efteråt. Det var så kul att se hur glada och taggade alla var på att testa friidrott och man såg bokstavligt talat lyckan i deras ögon när de tränade och tyckte att det gick bra. I slutet av passet sa även två stycken att de ville ta med sig en kompis nästa gång.
Elice fortsätter:
– Det var 6 personer som kom. Fyra av dem var barn upp till tio år gamla och två var vuxna runt 30 år. Vi hade hoppats på att fler skulle komma eftersom informationen har nått ut i hela kommunen men de som kom skulle sprida vidare informationen eftersom de var så nöjda.
Anna Båtelson Höjer summerar tankarna och känslorna efter denna månad:
– Det här har varit en så sjukt häftig månad, vi hade ju förhoppningar och mål med allt såklart men så som allt har utspelat sig och det vi nu ser framför oss känns helt otroligt.
Mer läsning:
Marcus Kax Fromholz
Projektledare för föreningsutveckling
072-453 96 58 marcus.kax.fromholz@friidrott.seAnnons
Annons
Relaterade nyheter
Sedan fem år tillbaka har Hälle IF och Föreningen Uddevalla Open Parasport som tradition att erbjuda prova-på dagar i friidrott för anpassade skolor. Året 2024 var inget undantag och satsningen går fortsatt starkt.
LÄS MERUppstart av ny verksamhet är alltid utmanande. IF Göta har gjort resan och stött på utmaningar såväl som framgångar när de utvecklat sin paraverksamhet. Tillsammans med andra aktörer söker de ständigt efter lösningar på hindren de stöter på längs väg…
LÄS MER