Annons

Parafriidrotten på uppgång i Ljungby. ”Vår önskan är att kunna fortsätta”

Para Elice Gunnarsson, Nellie Prytz och Kyra Gunnarsson.

Ända sen de var små har de friidrottat. För några år sedan gick de en utbildning genom Svensk Friidrott och nu vill de med hjälp av friidrotten hjälpa de som inte alltid har en plats att gå till.

Annons

Elice Gunnarsson, Nellie Prytz och Kyra Gunnarsson är alla tre på något sätt engagerade i Ljungby FIK, en förening de känner väl och har varit aktiva i länge. 2020/2021 gick de Svensk Friidrotts utbildningsprogram YALA (Youth Athletics Leader Academy). Som en del av utbildningen gjorde de ett projekt där de valde att genomföra en friidrottsskola för barn med funktionsnedsättning.

– Vi började med några tillfällen på ett korttidsboende där barn och ungdomar fick testa friidrott. Sen gjorde vi samma upplägg året därpå och nu senast i år, 2024, hade vi en serie tillfällen där vi bjöd in personer med funktionsnedsättning till föreningen för att testa friidrott, säger Elice.

Kyra fyller i:

– Eftersom det var så uppskattat bestämde vi oss för att i någon form fortsätta erbjuda parafriidrott i Ljungby. Vår önskan är att kunna fortsätta att ge möjlighet för barn och vuxna att få idrotta och ha en verksamhet där man känner att man hör hemma och kan utvecklas på det sätt man vill.

Ljungby kommer nu att erbjuda 6 tillfällen under hösten och vintern där såväl barn som vuxna med funktionsnedsättning är välkomna.

Annons

Alla tre är samstämmiga i sin önskan att fler ska ha möjlighet att idrotta och de känner starkt för att visa upp att friidrott är något för alla, oavsett bakgrund, ambitioner och förutsättningar.

– Här är alla välkomna och det finns något för alla, säger Nellie och fortsätter:

– Innan YALA hade vi alla tre varit ledare i föreningen men inte för parafriidrott, men vi märkte snabbt att de första prova-på-tillfällena vi erbjöd blev som en uppvärmning och lära-känna-period för både oss och deltagarna, vilket var väldigt bra.

På frågan om vad de nu har för mål för sig själva såväl som för föreningen svarar Elice, Nellie, och Kyra så här:

– Vi ser ljust på framtiden och hoppas kunna fortsätta med parafriidrotten i någon form. Nästa år har vi alla tre olika planer, men vi hade gärna gjort något lite mer regelbundet från föreningens håll. Även om vi än så länge inte kommer att kunna hålla i träningar varje vecka så vill vi kunna erbjuda träningstillfällen under vår, sommar och höst på något sätt.

Annons

Svensk Friidrott delar meningen att en nyckel för många föreningar är att börja med att erbjuda parafriidrott i någon form. Projektledare för föreningsutveckling, Marcus Kax Fromholz, säger så här:

– Vi ser ju en stark uppåtgående trend bland aktiva såväl som föreningar, och en nyckelfaktor som vi sett under projektet Pararesan är att som förening inte låsa sig vid att det behöver vara 0 eller 100 när det kommer till paraverksamheten, utan att våga erbjuda något i någon form som passar föreningens förutsättningar. På så sätt tillåts både förening och aktiv växa in i sammanhanget.

Vi bad Elice, Nellie, och Kyra om deras bästa tips, så här löd deras svar:

– Vill man starta upp parafriidrottsverksamhet i sin förening så har vi som tips att våga ta steget, se möjligheter istället för hinder. För oss funkade det att börja litet. Detta var ju första gången vi anordnade detta tillsammans med klubben. Då kunde vi se efterfrågan och bli bekväma i vår roll samtidigt som deltagarna kunde bekanta sig med friidrotten. Ett till tips är att visa alla grenarna i någon form så att de ser att det finns ett stort utbud. Låt dem testa på allt i den mån de kan. Var lyhörda och fråga vad de tycker om att göra och vill testa även om det kanske inte tvunget är friidrott. Vi hade till exempel lite fotbollsuppvärmning eftersom några önskade det. Så var flexibla och våga tänka utanför boxen. Det viktigaste är att de har roligt och får idrotta på sina villkor.

Marcus Kax Fromholz

Marcus Kax Fromholz

Projektledare för föreningsutveckling

072-453 96 58 marcus.kax.fromholz@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Halle Para
Lyckad satsning för Hälle IF mot anpassade skolor

Sedan fem år tillbaka har Hälle IF och Föreningen Uddevalla Open Parasport som tradition att erbjuda prova-på dagar i friidrott för anpassade skolor. Året 2024 var inget undantag och satsningen går fortsatt starkt.

LÄS MER
IMG 20241027 165721
Samarbete gjorde parafriidrott möjlig i Karlstad

Uppstart av ny verksamhet är alltid utmanande. IF Göta har gjort resan och stött på utmaningar såväl som framgångar när de utvecklat sin paraverksamhet. Tillsammans med andra aktörer söker de ständigt efter lösningar på hindren de stöter på längs väg…

LÄS MER