Annons
Öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren
07 MAJ 2021 | 17:00
”Vi sprider inte smitta i skogen, på havet eller vägen.” Det skriver ordförandena i sex specialidrottsförbund tillsammans med Riksidrottsförbundets ordförande Björn Eriksson i ett öppet brev till Amanda Lind, Mikael Damberg och Lena Hallengren.
Annons
Här nedan kan du läsa brevet till idrottsminister Amanda Lind (MP), inrikesminister Mikael Damberg (S) och socialminister Lena Hallengren (S). Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers är en av avsändarna.
Under gårdagen skickade Svenska Friidrottsförbundet även in remissvar till såväl Folkhälsomyndigheten som regeringen. Den 17 maj är datumet då beslut om eventuella lättnader kan komma att meddelas och innevarande vecka har Folkhälsomyndigheten och regeringen skickat ut varsin remiss.
Svenska Friidrottsförbundet välkomnar att lättnader snart kan klubbas, men vi är samtidigt extremt angelägna om att det nu landar i ett mer träffsäkra och rättvisa restriktioner. Det regelverk som hittills varit gällande har varit mycket trubbigt och vissa utomhusidrotter, bland annat friidrotten, där smittorisken är mindre har begränsats på ett oproportionerligt vis. Svenska Friidrottsförbundet vill se att de nu föreliggande förslagen utvecklas på fyra punkter, allt i syfte att undvika ett fortsatt onödigt hämmande av smittsäker verksamhet:
- Ta bort onödiga begränsningar avseende motionsloppens tävlingsområde.
- Harmoniera restriktioner för idrotten med reglerna i övriga samhället – öppna upp viss tävlingsverksamhet även för vuxna.
- Ersätt maxtaket för publik med ett publiktak som utgår från en procentsats av arenans totala kapacitet.
- Upprätta en tidsplan för idrottens återstart.
Öppet brev: Vi sprider inte smitta i skogen, på havet eller vägen
Vi förbund engagerar tillsammans fler än 420 000 medlemmar som mår bra av att idrotta på vatten, väg och i skogen. Vi ger så mycket glädje och fysiskt och psykiskt välmående, som många behöver lite extra av i dessa tider. Vi jobbar alla mot samma mål och vi vill ställa om – inte ställa in.
Vi vill naturligtvis delta i arbetet att minska risken för smittspridning av corona. Det har vi gjort och det fortsätter vi med. Vi har ställt in mängder av tävlingar sedan mars 2020 och minskat vår verksamhet dramatiskt. Men för många av våra medlemmar, inte minst barn och ungdomar är tävlingen en viktig morot för att fortsätta idrotta. Det gäller både de som siktar mot att bli bäst och de som bara idrottar för att ha roligt.
Vi välkomnar att regeringen och Folkhälsomyndigheten vill öppna upp för vissa aktiviteter, särskilt att barn och ungdomar tillåts börja tävla igen utomhus. Det kommer betyda mycket för många. Men, det vi inte förstår är hur de kanske mest smittsäkra och hälsofrämjande verksamheterna ändå förbjuds av regeringen.
Gemensamt för våra idrotter är att tävlingsområdet är beläget utomhus och sträcker sig över mycket stora ytor. Att leta efter kontroller i en skog, segla jolle i kapp eller cykla längs en landsväg kan inte leda till smittspridning. Men det är precis det som ni signalerar när regeringen förbjuder våra tävlingar för att vi är på en plats som vi inte kan sätta upp staket runt eller bygga väggar och tak kring. Här haltar logiken.
I början av 2021 trädde pandemilagen i kraft, som i och för sig ger möjlighet för undantag för tävlingar på väg, vatten och i skog. Men regeringen har ännu inte aktiverat förordningen som krävs för att undantaget ska tillämpas.
Konsekvenserna av nuvarande situation är att tävlingar där några tiotals orienterare med individuell start över en hel dag i en stor skog anses vara för farliga ur ett smittspridningsperspektiv för att tillåtas. Samtidigt visar forskning och kunskap som tagits fram under året i Sverige och internationellt att få smittas utomhus. Dessutom är våra idrottsföreningar vana och ansvarfulla arrangörer som i många år har finslipat sina organisationer för att hantera flöden av människor i syfte att just undvika trängsel och köer. Erfarenheter från 2020 har visat att vi har kunnat genomföra tränings- och tävlingsverksamhet under smittsäkra former, fastän i begränsad utsträckning.
Avsaknaden av logik i nuvarande reglering leder till att tilltron till de begränsningar som regeringen beslutar om får sig en törn. Det leder också till att allt fler slutar med sina idrotter då de inte får möjlighet att tävla, vilket är en viktig motivation och drivkraft för många.
Vi uppmanar nu regeringen och Folkhälsomyndigheten att se till att den nya regleringen inte sätter ett absolut tak om 150 deltagare i motionslopp och liknande tävlingar utomhus på stora ytor. Antalsbegränsningar måste relateras till den relevanta ytan och tiden som tävlingen pågår. Det måste därför vara möjligt att ordna tävlingar med fler än 150 deltagare förutsatt att deltagarna separeras i grupper i olika zoner innan start, slussas ut på det vidsträckta tävlingsområdet och därefter separeras igen efter målgång. Det är ett ”flödestänk” som våra idrotter bemästrar väl och som på ett ändamålsenligt sätt träffar en balanspunkt mellan nödvändigheten att begränsa smittspridning och intresset av att få idrotta och därmed också bidra till god folkhälsa.
Det är dags att regeringen tar sitt förnuft till fånga och tillåter oss att få bidra till ett starkare, friskare och gladare Sverige, med barn, ungdomar och vuxna som mår bättre fysiskt och psykiskt.
Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet
Olof Granander, ordförande Svenska Seglarförbundet
Stefhan Klang, ordförande Svenska Cykelförbundet
Maria Krafft Helgesson, ordförande Svenska Orienteringsförbundet
Lars Martinsson, ordförande, Svenska Kanotförbundet
Henrik Nöbbelin, ordförande Svenska Triathlonförbundet
Johan Storåkers, ordförande Svenska Friidrottsförbundet
Annons
Annons
Relaterade nyheter
En plats i disciplinnämnden har öppnat upp sig inför förbundsårsmötet i mars.
LÄS MEROm ni missade den förra digitala utbildningen i LOK-stöd som arrangerades före jul så får ni en ny chans den 23 januari.
LÄS MER