Annons

IF Göta satsar på öppen klass: "Så många som möjligt ska få delta"

Gus 2053 Under Götas ungdomsspel kunde parafriidrottare tävla i öppen klass.

FOTO: BJÖRN ELIASSON

Under IF Göta Karlstads Götas ungdomsspel har klubben valt att inkludera en öppen klass för oklassificerade parafriidrottare, något som har blivit en succé: "Vi har valt att ha det just så här för att vi vill att så många som möjligt ska få delta i tävlingen", säger Therez Blomberg, projektledare parafriidrott hos IF Göta Karlstad.

Annons

Under förra helgen var det dags för Götas ungdomsspel som IF Göta Karlstad arrangerar en gång på våren och en gång på hösten och de har valt att ha med en öppen paraklass för alla åldrar i tävlingsprogrammet. I den öppna tävlingsklassen anmälde sig denna gång 22 deltagare varav en kille från annan förening, KFUM Arvika. 

Under helgens tävling var den yngsta anmälda 5 år och den äldsta 55 år och paragrenarna man kunde välja på var 60 meter, kula, längdhopp och 200 meter.

– Vi har valt att ha det just så här för att vi vill att så många som möjligt ska få delta i tävlingen, säger Therez Blomberg, projektledare parafriidrott hos IF Göta Karlstad.

Hon fortsätter: 

– Tyvärr, finns det inte så många friidrottsföreningar som idag har med öppen klass i sitt tävlingsprogram, för tillfället är det endast vi och KFUM Arvika i vår närhet. Men vi ser fram emot att fler friidrottsföreningar bjuder in till öppen klass i parafriidrott och vi ser så klart fram emot att vi får fler tävlingar att åka på.

Annons

IF Göta har en större paragrupp i klubben som vill tävla trots att de inte har kunnat eller velat klassificeras. De har idag 34 parafriidrottare i föreningen som är med i träningsgruppens träningar på söndagar, och av dessa är endast två klassificerade. Därför har de valt att ha öppen klass på Götas ungdomsspel för alla åldrar och förutsättningar. 

– Några hade skrivit upp sina tidigare personbästa och ville satsa på att slå detta medan andra var jättenöjda med att få delta i tävlingen. Just i den här tävlingen var det sju stycken som slog personbästa i flera av paragrenarna, berättar Therez Blomberg.

"Det är väl inkludering om något"

Många tog med sig familjen som hjälpte till att heja på. Deltagarna hejade på varandra, gav goda råd och uppmuntrade varandra. 

– De tävlade snarare med varandra än mot varandra och för att inte tala om denna gemenskap som är så otroligt viktig. Det var roligt för såväl aktiva som för arrangörer, funktionärer, föräldrar och det märkes genom arenans hejarop, säger Therez och fortsätter:

Annons

– Fördelen med att inkludera en öppen tävlingsklass är att alla får en chans att tävla och att vara en del i friidrottens större sammanhang även om man inte är klassificerad. Att få känna publiken i arenan, kameror, prispall och höra speakern ropa upp sitt namn – det är väl ändå inkludering om något. 

Fler bilder från tävlingen

Annons

Foto: Björn Eliasson

Svensk Friidrott Kommunikation

Text:

Kommunikationsavdelningen

kommunikation@friidrott.se

Annons

Annons

Relaterade nyheter

Halle Para
Lyckad satsning för Hälle IF mot anpassade skolor

Sedan fem år tillbaka har Hälle IF och Föreningen Uddevalla Open Parasport som tradition att erbjuda prova-på dagar i friidrott för anpassade skolor. Året 2024 var inget undantag och satsningen går fortsatt starkt.

LÄS MER
IMG 20241027 165721
Samarbete gjorde parafriidrott möjlig i Karlstad

Uppstart av ny verksamhet är alltid utmanande. IF Göta har gjort resan och stött på utmaningar såväl som framgångar när de utvecklat sin paraverksamhet. Tillsammans med andra aktörer söker de ständigt efter lösningar på hindren de stöter på längs väg…

LÄS MER