Annons
Höga betyg när OCR gjorde entré: "Mottogs oerhört positivt"
21 DECEMBER 2021 | 14:00
Sedan 2019 arbetar Svensk Friidrott med att OCR ska bli en del av verksamheten. En förening som adderat OCR som tävlingsgren för barn är Huddinge AIS.
Annons
- Det var fullt ös och många barn stod nästan och hoppade på startlinjen och väntade på att få starta, säger tävlingsledare Anna-Karin Wikström.
Hinderbanor av olika slag är ett återkommande och populärt träningsmoment för barn i flera idrotter, inte minst hos friidrotten. Implementeringsperioden av Obstacle Course Racing (OCR) till Svensk Friidrott pågår nu under 5 år.
Sedan 1999 har Huddinge AIS arrangerat tävlingen Första Chansen. Hösten 2020 fanns planer på att testa Öppet Hus som koncept för åldrarna 8-11 år men då satte pandemin och restriktionerna stopp och tävlingen fick ställas in. I år kunde planerarna genomföras. Novembertävlingen lockade över 200 deltagare till start. I år valde man att lägga till hinderbanelöpning som gren, just för att det varit ett populärt inslag på träningarna. Grenen fanns att välja för barn upp till 11 år under både lördag och söndagen. På lördagen tävlade F/P8-10 år och på söndagsmorgonen F/P11 år vilket gjorde att hinderbanan kunde stå kvar i hallen över natten.
– Tanken om att varje barn väljer sin egen tävling och får tävla precis så mycket hen vill uppfylldes. I klassen F/P11 år hann det springa 45 st 60m lopp under två timmar, ungefär ett lopp varannan minut, säger Anna-Karin Wikström och fortsätter:
– Visst gick de till viss mån runt i sina träningsgrupper, men det skapar en trygghet för de yngsta. Det var snarare lugnare än under en traditionell tävling men rörelseglädjen och energin hos barnen var större, säger Anna-Karin Wikström.
”Snabbare på hinderbana än slätt”
Varje startklass hade möjlighet att tävla så mycket de ville under två timmar. För de barn som önskade fanns möjlighet att få sina resultat ifyllda via startkort som tränarna bar med sig. Det bästa resultatet togs sedan med i diplom som delades ut vid tävlingens slut.
– Hinderbanan mottogs oerhört positivt av barnen. 8-åringarna var först ut på morgonen och kunde testa banan innan själva tävlingen drog igång. För en del var det en ny upplevelse att bli så trött som man faktiskt blir av en hinderbana. Några barn körde banan uppemot fyra gånger. Vid ett flertal tillfällen hörde jag kommentarer som att "men, du springer ju 400m hinderbana snabbare än ditt pers på 400m, säger Anna-Karin Wikström.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Är er förening intresserad av att arrangera ett riksmästerskap i OCR 2024? Nu har ni chansen, för Svensk Friidrott söker just nu arrangörer till fyra olika distanser.
LÄS MERFå insyn i hur OCR-året 2022 ser ut. Måndagen 31 januari kl. 18.00 bjuder Svensk Friidrott in till webbinarium där tävlingskalendrar, landslagsledare och RM står på schemat bland annat.
LÄS MER