Annons
Flera utmärkelser till svenskar från European Athletics
25 OKTOBER 2024 | 11:26
I samband med att European Athletic samlar representanter från sina medlemsförbund för galakvällen Golden Tracks delades utmärkelser ut från EA, bland annat till fem svenskar.
Annons
Varje år delar European Athletics ut utmärkelser och förtjänsttecken till ledare, coacher och andra inom friidrottsvärlden som gett mycket av sin tid och sitt engagemang till idrotten.
Utmärkelserna presenterades i samband med galakvällen Golden Tracks som i år hölls i Makedoniens huvudstad Skopje under lördagskvällen, då även priserna för Årets europeiska friidrottare delades ut.
Sverige fick motta inte mindre än fem utmärkelser, två coachpriser, ett guldcoachpris och två Member Federation-priser för personer som betytt mycket för det egna eller/och det europeiska förbundet. Nedan kan du läsa de nomineringstexter som förbundsstyrelsen lämnade in till EA vid nomineringen.
De som fått motta utmärkelser är:
Gick elittränarutbildning 2017 och har jobbat på NIU i Huddinge. Har verkat som deltidscoach I Stockholm, Tumba/Huddinge. Blev 2019 rekryterad till prestationscentrum kast i Växjö. Johanna har arbetat jämsides med Vesteinn Hafsteinsson och Anders Axlid och bidragit till Sveriges framgångar i olika kastgrenar.
Hon har utvecklat och utvecklar aktiva kastare och talanger. Bland hennes adepter finns Frida Åkerström och Viktor Gardenkrans. Hon har varit ledare vid flera internationella mästerskap. Fick utmärkelsen Årets tränare på Friidrottsgalan 2020. Hon ingår i SOK:s jämställdhetsprojekt för att få fler kvinnliga tränare till framtida olympiska spel.
Johanna är en mycket utvecklingsbenägen person som ständigt söker ny kunskap och fungerar bra ihop med såväl adepter, tränarkollegor som övriga aktörer inom ramen för till exempel Prestationscentrum kast i Växjö. Mycket "brinnande i anden" i sin utövning som coach.
Kenth har levt med friidrotten i stort sett genom hela livet, först som aktiv och sedan som ledare och tränare. Som aktiv, tävlande för Helsingborg, hade han största framgångarna på korta häcken där både SM-tecken samt landslagsuppdrag finns på hans meritlista.
Kenth utbildades vid GIH och sedan 1976, då han fick sitt första uppdrag av Svenska Friidrottsförbundet, varit framgångsrik både tränare och ledare. Hans tränar- och ledargärning sträcker sig över en tidsperiod på 60 år. Kenth har genom åren haft och tränat aktiva som representerat Sverige både vid OS och VM samt tränar fortfarande sprinters som tillhör landslaget. De mest framgångsrika är Johan Wissman och Julia Henriksson.
Vad som framför allt utmärker Kenth är, enligt kollegor och aktiva, hans aldrig sinande intresse för att fortsätta att utvecklas som tränare samt ta del av nya rön inom tränarvetenskapen. Sedan 1976 har Kenth haft olika uppdrag inom Svenska Friidrottsförbundet såsom grengruppsansvarig för kort och lång häck, varit tränare/ledare vid fem olympiska spel, lagledare i samband med flera EM och VM, varit förbundskapten 1985–1990 tillsammans med Ulf Karlsson samt förbundskapten för manliga laget åren 1995–2000 och juniorlandslaget 2001–2003.
Mellan åren 2011–2020 har Kenth arbetat för norsk friidrott och ansvarat för rekryteringen till norska landslaget samt grengruppsansvarig för 400m.
Listan kan göras lång med alla utbildningar som Kenth ansvarat för och det är få tränare som kan mäta sig med den kompetens och kunskap som han besitter. Styrkan och nyfikenheten i hans engagemang gör honom till en värdig kandidat till utmärkelsen European Athletics Coach Male 2024.
Siv får utmärkelsen Gold Medalist Coach efter Perseus Karlströms guldmedalj på EM i Rom 2024.
Gunilla är utbildad fritidsledare och gymnasielärare. Hon har genomgått flera olika ledar- och tränarutbildningar. Varit tränare i häck och sprint. Verkat inom föreningarna IFK Växjö, ÖGIF Östersund 2004–2011 och är tränare i IF Castor från och med 2012.
Hon har varit styrelseledamot och ordförande i Jämtland- Härjedalens FIF och ledamot i Jämtland Härjedalens Idrottsförbund. Gunilla är ordförande i Södra Norrlands FIF Tävlingskommitté sedan 2023.
Gunilla var styrelseledamot i SFIF 2014–2018 med ansvar för ”Bättre tränare/ledare”. Efter tiden som styrelseledamot i SFIF har Gunilla varit ledamot i Utbildningskommittén från 2018–2023. Valberedningsledamot 2018–2022 ledamot i Utmärkelsekommitteen 2018–2023.
Hon har är mycket engagerad i frågan om kvinnliga tränare och deras villkor. Gunilla är ett utmärkt exempel på en ideell ledare som ägnar mycket tid åt friidrotten och genom sitt arbete bidrar till Svensk Friidrotts bästa.
Janne har genomgått olika tränar- och ledarutbildningar i IFK Lidingös regi. Han har varit coach för ett antal aktiva, där några erhöll USM-guld individuellt och i stafett. Janne har ingått i olika arbetsgrupper – marknad, kommunikation och arrangemang – inom IFK Lidingö.
Han har arbetat med marknadsföring av diverse friidrottsarrangemang (Lidingöloppet, XL-galan, Inomhus-EM i Globen 1996, DN-galan med flera.)
Han fick rollen som Sveriges (och en av världens) första friidrottsregissörer hösten 1996 (DN-galan, Globengalan, Finnkampen, några SM), även speaker på Lidingöloppet, Stockholm Marathon, Midnattsloppet mm.
Regissör (Event Presentation Manager) för EM i Göteborg 2006, inomhus-EM i Göteborg 2013, U20EM Eskilstuna 2015, U22EM Gävle 2019. U19EM Borås 2019, U19EM Tallinn 2021, Diamond League Doha 2013–2024 (pågående), Lag-EM Stockholm 2011, Event presentation Consultant VM Osaka 2007, konsult för European Athletics i samband med EM i Barcelona 2019.
Internationellt har han ingått i Diamond Leagues tv-grupp och varit Event Presentation-konsult för Lag EM 2009
Janne skrev friidrottens första Event Presentation Guidelines på uppdrag av European Athletics, han har varit föreläsare kring event presentation i fyra fem seminarier som European Athletics har arrangerat sedan år 2003.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Nu söker Svensk Friidrott en landslagskoordinator på 50 till 75 procent. Sista ansökningsdag är 8 december men urval och intervjuer kommer ske löpande.
LÄS MERDen som trodde att mångkampen låg i vintervila får tänka om. Utvecklingsträffar, gemensamma träningar och andra aktiviteter fyller schemat för svenska mångkamparna i november.
LÄS MER