Annons

Annons

Bemanning 2023/2024

Ordförande

Toralf Nilsson, 070-879 01 98, e-post

Ledamöter

Freja Avebäck, 073-720 09 47, e-post

Johan Engberg 073-035 00 55, e-post

Kristina Funke 070-710 07 32, e-post 

Karin Grute Movin, 070-442 28 10, e-post

Staffan Movin, 070-210 74 95, e-post

Anna Palmerius, 070-511 54 36, e-post

Johan Storåkers, 0709-40 78 75, e-post

Anders Tallgren, 070-340 48 02, e-post

Stefan Olsson (Kansliet, adjungerad), 070-349 21 41, e-post

Uppdragsbeskrivning

Bakgrund och syfte

Vid SFIFs årsmöte 1997 antogs en strategi för det internationella arbetet inom svensk friidrott. Den är fortfarande relevant och gäller som övergripande strategi. För att bättre fokusera arbetet i de internationella frågorna beslöt förbundsstyrelsen 2003 att arbeta via en internationell grupp. Genom beslut i styrelsen den 2 oktober 2012 bytte den internationella gruppen namn till internationella kommittén.

Uppdrag

Internationella kommittén har styrelsens uppdrag att löpande ansvara för att svensk friidrott på ett strukturerat, långsiktigt och genomtänkt sätt bedriver ett offensivt internationellt arbete. I arbetet ingår bland annat att med beaktande av jämställdhetsaspekter identifiera och matcha fram ”påläggskalvar” för att de på sikt ska kunna erhålla internationella uppdrag. Vid sidan av de formella strukturerna har internationella kommittén en viktig funktion i det ”utomparlamentariska arbetet” för att därigenom kunna påverka den långsiktiga utvecklingen i en för svensk friidrott önskad riktning.

Kommittén ansvarar för att se till att aktuella frågor runt det internationella arbetet kommer upp på styrelsens bord då så behövs. Vartannat år ska kommittén presentera förslag till riktlinjer och en handlingsplan för det internationella arbetet under kommande två år. Mycket av arbetet inom kommittén har dock ett fyraårigt perspektiv då val inom World Athletics och EAA sker vart fjärde år. Kommittén ansvarar för att ge förslag till styrelsen på SFIF:s representation vid de stora internationella mötesplatserna, motioner till internationella kongresser, nominering av svenska kandidater till val i samband med de internationella kongresserna och den långsiktiga planeringen av internationella evenemang i Sverige. Kommittén ska genom sin ordförande lämna förslag till kommande års budget för SFIF:s internationella arbete utifrån av styrelsen antagna direktiv. Vidare ska internationella kommittén genom samråd bistå utmärkelsekommittén i deras beredning av förslag till förbundsstyrelsen på mottagare av World Athletics och EAA:s utmärkelser för svenska ledares internationella insatser. Därtill ska internationella kommittén bidraga med synpunkter kring internationella aspekter då det tas fram en ny verksamhetsinriktning (eller motsvarande styrdokument) för Svensk Friidrott.

SFIF:s internationella arbete beskrivs mer ingående i dokumentet ” Riktlinjer och handlingsplan för det internationella arbetet 2022- 2023” som antogs av förbundsstyrelsen den 21 januari 2022. Internationella kommittén initierar och arbetar på uppdrag av styrelsen aktivt med de olika aktiviteterna.

Beslutsmandat

Kommittén är i huvudsak beredande till styrelsen, men kan även i mer operativa planeringsfrågor samt utifrån av styrelsen tilldelat mandat fatta egna beslut. Internationella kommittén finns med som en stående punkt på dagordningen för förbundsstyrelsens möte för att kommittén ska ha möjlighet att fortlöpande rapportera om sitt arbete.


Organisation

Internationella kommittén bör bestå av åtta - tio personer och inkludera SFIF:s ordförande och generalsekreterare. I övrigt ska kommittén i första hand bestå av personer som är valda eller utsedda till förtroendeuppdrag (styrelse, kommitté eller kommission) inom World Athletics eller EAA alternativt som av förbundsstyrelsen tilldelats ansvar för det internationella arbetet.

Mötesfrekvens
Internationella kommittén har normalt fyra – fem möten per år. Därtill bjuder kommittén en-två gånger per år in övriga svenska företrädare inom World Athletics och EAA till gemensamt möte för att därigenom skapa en bredare förankring av svensk friidrotts position i olika frågor som kommer upp i det internationella arbetet.