Annons
Reflektioner efter RIM
02 JUNI 2021 | 09:00
Den gångna helgen genomfördes Riksidrottsmötet, RIM, och här kommenterar svensk friidrott ett par av de beslut som fattades.
Annons
Motionen Idrottspolitisk offensiv mot valet 2022, vilken lämnats in av Svenska Friidrottsförbundet och Ishockeyförbundet, klubbades igenom.
- Mycket glädjande och viktigt! Hur får idrotten mer att säga till om och mer resurser? Det är hög tid att starta en idrottspolitisk offensiv riktad mot valet 2022. Med utgångspunkt i de erfarenheter vi har samlat på oss under pandemin kommer RF nu omgående att initiera en process som tydligt involverar specialidrottsförbunden för framtagning av en strategi och plan framåt, säger Svenska Friidrottsförbundets ordförande Johan Storåkers.
Beslut fattades om ett stärkt stöd till specialidrottsförbunden.
Mycket av debatten inför RIM har handlat om att allt mindre pengar har gått direkt till specialidrottsförbunden, samtidigt som Riksidrottsförbundets organisation har svällt. Det har även konstaterats att en stor del av medlen har varit öronmärkta uppifrån. Nu fattades beslut om att inleda ett flerårigt arbete för att minska kostnaderna för RF:s nationella och regionala verksamhet, och därigenom kunna öka stödet till specialidrottsförbunden med 100 miljoner kronor under perioden 2022–2025.
- Ett lika väntat som välkommet beslut. Många specialidrottsförbund har tryckt på i den här riktningen och vi menar att Riksidrottsstyrelsen och SISU Idrottsutbildarnas förbundsstyrelse har försökt gå de olika motionärerna till mötes. Svenska Friidrottsförbundet gläds åt att mer resurser hamnar där den konkreta idrottsverksamheten sker, i specialidrottsförbunden med dess distrikt och föreningar, säger Storåkers.
Två nya förbund – padel och islandshäst – röstades in som nya medlemmar i RF, samtidigt som bland annat Friskis&Svettis, i dag en del av Svenska Friidrottsförbundet, fick avslag på sin ansökan.
- Svenska Friidrottsförbundet hälsar de nya förbunden varmt välkomna in i idrottsfamiljen, även om vi generellt anser att RF bör gå mot färre snarare än fler medlemmar. Gällande Friskis&Svettis har vi förhållit oss neutrala då svensk friidrott är part i målet och därmed jävigt, vilket vi även redovisade öppet inför RIM. Nu ser vi verkligen fram emot ett fortsatt samarbete med Friskis&Svettis och vi välkomnar en dialog om hur vi kan utveckla och stärka vår relation, säger Storåkers.
I övrigt kan det konstateras att Björn Eriksson, tidigare ordförande i Svenska Friidrottsförbundet, omvaldes som ordförande i ytterligare två år. Dessutom valdes tre nya ledamöter in i Riksidrottsstyrelsen och Förbundsstyrelsen (SISU Idrottsutbildarna): Victoria Escobar från Svenska Fotbollförbundet, Marie Hedberg från Tennisförbundet och Åsa Llinares Norlin från Parasportförbundet. Friidrottens Toralf Nilsson har två år kvar på sin mandatperiod i den gemensamma styrelsen och Johan Storåkers omvaldes som ledamot i valberedningen.
Självfallet fattades fler beslut under RIM – på rf.se hittar du en fylligare rapportering!
Svenska Friidrottsförbundets styrelse kommer på sitt nästa möte den 15 juni att ytterligare analysera och diskutera hur de olika besluten påverkar svensk friidrott framöver.
/Mathias Karlsson
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Under föregående helg träffades unga löpare i Göteborg för årets andra träff med Svenska löpartalanger, och de gjorde det i samband med en löparkonferens med flera spännande föreläsningar.
LÄS MERNu söker Svensk Friidrott en landslagskoordinator på 50 till 75 procent. Sista ansökningsdag är 8 december men urval och intervjuer kommer ske löpande.
LÄS MER