Annons
Miniorlandslaget satte press på politikerna: ”Hjärtskärande”
09 OKTOBER 2024 | 11:26
Under tisdagskvällen arrangerades den sista träningen för Miniorlandslaget i Jönköping för i år. Förklaringen är att det inte finns någon inomhushall de kan använda, men tränarna och Atea vill se en förändring. ”Vilken prioritering kan vara viktigare”, frågar sig Matilda Mårtensson, projektledare.
Annons
Bristen på lokaler för barnidrott är en infekterad fråga i många svenska kommuner och Jönköping är inget undantag. Därför bjöd friidrottsklubbarna IKHP Huskvarna och Hovslätts IK tillsammans med Atea, Svenska Friidrottsförbundet och RF SISU Småland in kommunpolitiker och lokalmedia till ett regnigt Råslätts för tisdagsträning med Miniorlandslaget, en satsning på friidrottsträning för barn i idrottssvaga områden.
Under tisdagskvällen var det nämligen Miniorlandslagets sista träning för året, för nu har de ingenstans att ta vägen innan våren kommer. Det börjar bli för kallt och för mörkt för att fortsätta att köra träningarna utomhus, säger Matilda Mårtensson, tränare från IKHP Huskvarna och projektledare för Miniorlandslaget i Jönköping.
– Jag har vårdnadshavare som tar kontakt med mig och frågar om det verkligen är sista träningen, de berättar att deras barn längtar och ser fram emot varje friidrottsträning som veckans höjdpunkt. Det är oerhört tråkigt att vi inte har förutsättningar att ge de här barnen en aktivitet året runt, säger hon.
Byggstarten för den inomhushall som de tidigare blivit lovade har varit satt till 2025 men under tisdagsträningen kom informationen som många i Jönköping redan befarat. Byggstarten av nya friidrottsarenan skjuts på framtiden ännu en gång, till 2026:
– Nästa år finns det inte utrymme för en friidrottsarena, säger Ann-Marie Nilsson
Matilda Mårtensson ställer sig frågande inför kommunens planering:
– Vilken prioritering kan vara viktigare än barnens hälsa och möjlighet att röra på sig? säger hon och får medhåll från oppositionspolitikern Björn Johansson från Moderaterna som säger att en friidrottshall bör prioriteras.
Carl Andersson från Ateas lokalkontor i Jönköping var även han på plats för att markera mot kommunens uppskjutna planer. Atea är samarbetspartner till Svensk Friidrott och leder satsningen kring Miniorlandslaget. Carl säger att situationen ser bättre ut på många andra orter där man bedriver verksamhet:
– När jag pratar med mina kollegor runt om i landet som också har Miniorlandslag är de bara i början av sin säsong. Många Miniorlandslag flyttar nu sin träning inomhus och har med det möjlighet att hålla igång träningen året runt. Det är hjärtskärande att behöva säga till barnen att det var sista tillfället innan våren.
***
Läs mer om Miniorlandslaget här.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Sedan i somras har Turebergs FK bedrivit friidrottsträning för fritidsbarn från socioekonomiskt utsatta områden – en satsning som visat sig ha blivit väldigt lyckad: ”Inget går upp emot att komma till en friidrottshall”, säger Turebergs sportchef Edv…
LÄS MERFör att få in nya medlemmar till föreningen är friidrottsskolan en vanligt förekommande aktivitet. Det är också ett sätt för föreningen att erbjuda sina medlemmar ett sommarjobb. Men ökar eller minskar deltagarna i friidrottsskolan? Utvärdera er frii…
LÄS MER