Annons
Lyckat utbyte mellan tysk och svensk friidrott
24 OKTOBER 2024 | 10:06
Tävla eller inte tävla? Inom friidrotten finns bägge delarna. För att skaffa inspiration till större deltagarantal och en roligare tävlingsupplevelse under våra ungdomsmästerskap i friidrott har Svenska Friidrottsförbundet genomfört ett projekt med stöd av Erasmus+ Idrott under 2024.
Annons
Som en del av Riksidrottsförbundets strategi 2025 om ny syn på träning och tävling ansökte Svenska Friidrottsförbundet om EU-bidrag inom området mobilitet för personal inom idrottssektorn (Erasmus+) för att se och inspireras i hur andra länder arbetar med ungdomsmästerskap i friidrott. Landet som valdes för utbyte var Tyskland, dels utifrån våra likheter rent organisatoriskt men också för att det ett större förbund med mer resurser till sitt förfogande. Syftet var att se om det fanns delar Svensk Friidrott kan ta efter eller inspireras av till våra egna ungdomsmästerskap i friidrott.
”Gav nyttiga erfarenheter”
Projektgruppen bestod av tre anställda på Svenska Friidrottsförbundet: Frida Hogstrand (barn & ungdom), Daniel Bergin (tävling) och Janne Wanhainen (utbildning) samt ordförande i centrala ungdomskommittén Carl Hedin och Henrik Astfors, kanslichef i Västerås FK. Projektet har pågått från januari till september 2024 med två fysiska besök i Tyskland, ett inom ramen för projektet och ett besök som en uppföljande aktivitet.
Under våren besökte projektgruppen Tyska Friidrottsförbundet, delstatsförbundet Württembergischer Leichtathletik-Verband och friidrottsföreningen TSV Schott Mainz. Henrik Astfors tar med sig massor från resan.
– Det var en välarrangerad resa som gav nyttiga erfarenheter i min position både i förening och förbund. Jag tar med mig både saker som vi kan göra bättre eller utveckla men även delar som vi gör bra idag vilket är viktigt att lyfta och faktiskt vara stolt över, säger han.
Ungdomsambassadörer på mästerskap
Det andra studiebesöket handlade om att uppleva det tyska ungdomsmästerskapet som i år arrangerades i Koblenz. I det andra besöket deltog förutom projektdeltagarna Daniel och Frida även föreningsledaren Mikaela Wieslander Mayer från IFK Växjö. Förutom att uppleva tävlingen på plats fick projektdeltagarna ta del av Tyska Friidrottsförbundets stöd till den lokala arrangören, det arbete förbundet gör i att ta fram och värna om ungdomsambassadörer och hur detta kan se ut på ett ungdomsmästerskap.
– Jag tog främst med mig nya idéer på hur ungdomskommittén kan arbeta med att skapa engagemang, särskilt på tävlingar och några av dessa idéer hann vi testa nu under sommaren, säger Carl Hedin, ordförande Svensk Friidrotts ungdomskommitté.
Projektgruppen är nu i analys-och utvärderingsstudiet för att se om och på vilket sätt vissa delar av det tyska upplägget går att applicera inom Svensk Friidrott.
– För mig som anställd har projektet gett ett större kontaktnät med personer som jobbar med liknande saker och nya perspektiv på hur vi som nationsförbund kan stötta våra tävlingsarrangörer, säger Daniel Bergin.
Är din förening eller distriktsförbund intresserad av ett utbyte med annat land inom EU? Läs mer här om hur ansökan går till.
Se vilka andra som fått EU-bidrag här.
Annons
Annons
Relaterade nyheter
Under föregående helg träffades unga löpare i Göteborg för årets andra träff med Svenska löpartalanger, och de gjorde det i samband med en löparkonferens med flera spännande föreläsningar.
LÄS MERNu söker Svensk Friidrott en landslagskoordinator på 50 till 75 procent. Sista ansökningsdag är 8 december men urval och intervjuer kommer ske löpande.
LÄS MER